Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Νέες μειώσεις μισθών στην Ελλάδα ζήτησε ο Ράιχενμπαχ!

Νέες μειώσεις μισθών στην Ελλάδα ζήτησε ο Ράιχενμπαχ!


Νέες μειώσεις μισθών ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας χθες σε συνέδριο για τις εξαγωγές, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη γίνει και σε αυτό έχει συνεισφέρει σημαντικά η διαχείριση του εργασιακού κόστους. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί «για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια».
Ο κ. Ράιχενμπαχ είπε επίσης ότι η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, καθώς «η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχικό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές». Ανέφερε επίσης ότι οι στρατηγικές για τις εξαγωγές έχουν τεθεί και δείχνουν ότι τα οφέλη είναι μπροστά και πρόσθεσε πως η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και η διευκόλυνση των εξαγωγικών διαδικασιών είναι οι δύο τομείς στους οποίους εστιάζεται η προσπάθεια αλλαγών.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ουδέποτε ήταν φιλόξενη στις επενδύσεις και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η χώρα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα. Ο υφυπουργός τόνισε ότι «οι τροποποιήσεις του μνημονίου δεν θα λύσουν τα προβλήματά μας αν δεν αλλάξουμε οι ίδιοι. Οι αγκυλώσεις της οικονομίας και του δημόσιου τομέα περιορίζουν το ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει. Απαιτείται λοιπόν αναμόρφωση παραγωγικού προτύπου για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού».
Τα ΣΔΙΤ και οι ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου θα είναι τα βασικά εργαλεία βοήθειας για το επόμενο διάστημα, συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός εθνικού σήματος όχι μόνο για ζητήματα προώθησης αλλά και πιστοποίησης.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά είναι «περιθωριακοί» εξαγωγείς, δεν εξάγουν το μεγάλο μερίδιο της παραγωγής τους. Αυτό σημείωσε η κ. Signe Ratso director of Trade Strategy and Analysis and Market Access DG Trade της ΕΕ. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά εντέλει πωλούν ένα μικρό κλάσμα της παραγωγής τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνάει το 30%. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, όπως σημείωσε η ίδια.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης πρότεινε τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Περιοχών (ΕΟΠ) σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας και στα λιμάνια. Στις περιοχές αυτές, αναφέρει η express.gr, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, θα πρέπει να υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς και transit υπηρεσίες, οι οποίες θα ενισχύσουν το διαμετακομιστικό εμπόριο. «Αυτό που χρειαζόμαστε ως Έλληνες επιχειρηματίες για να ανοιχτούμε και σε άλλες αγορές είναι μέτρα φιλικά και όχι στραγγαλισμού.
Ένα βιώσιμο φορολογικό σύστημα και όχι φοροεπιδρομή. Ρευστότητα και όχι κλειστές τράπεζες. Είναι απαράδεκτο η φορολογία στο εσωτερικό να κινείται μεταξύ 40% και 49%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 33%» σχολίασε ο κ. Κορκίδης, προσθέτοντας: «Δυστυχώς, η ανάπτυξη των εξαγωγών θα είναι μία μακρά και επίπονη διαδικασία, που απαιτεί σχέδιο και αφοσίωση στην εφαρμογή του».
πηγή:  tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου