Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

" ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ' Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ..


Στα πλαίσια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, υπό το βάρος της οικονομικής πίεσης, ασκούνται πιέσεις προς την Ελληνική Πολιτεία για την εκμετάλλευση τριών νέων λιγνιτικών πεδίων σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα Φλώρινας.
Κατά την άποψη του WWF Ελλάς αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει αδιανόητο όχι μόνο για περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς λόγους, αλλά καθαρά με τεχνικοοικονομικούς όρους. Για παράδειγμα, το ΥΠΕΚΑ δημοσίευσε πίνακα τον Ιούνιο του 2010 στα πλαίσια της εκπόνησης του εθνικού σχεδίου για τις ΑΠΕ έως το 2020, που φαίνεται πως το κόστος επένδυσης σε λιγνιτικές μονάδες είναι πολύ πιο ακριβό σε σχέση με μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά και ανεμογεννήτριες, ακόμα και αν γίνει χρήση του σημερινού επαχθούς καθεστώτος σύμφωνα με το οποίο ο λιγνίτης παραχωρείται δωρεάν στις εταιρίες εκμετάλλευσης του. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη πως είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να εφαρμοστούν τεχνικές δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από τις λιγνιτικές μονάδες, προκύπτει πως οποιαδήποτε νέα μονάδα λιγνίτη θα επιφέρει μεγάλο κόστος στην εθνική οικονομία λόγω αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών στο λεγόμενο 'χρηματιστήριο ρύπων' και είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναποτελεσματική μείωση των εκπομπών και ως εκ τούτου σε αθέτηση των όποιων δεσμεύσεων της χώρας ιδίως από το 2020 και έπειτα.
Εξάλλου οι λιγνιτικές και γενικά οι ανθρακικές μονάδες στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως μάνα εξ ουρανού, αλλά αντιθέτως δεκάδες αιτήσεις έχουν μπλοκαριστεί είτε λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, είτε λόγω του αυξημένου κόστους (βλ. για παράδειγμα πρόσφατες ανακοινώσεις του ενεργειακού κολοσσού RWE στην Γερμανία).
Σε όλα τα παραπάνω δεν περιλαμβάνεται οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, το φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων θα επιφέρει συντριπτικές βλάβες στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα των περιοχών, μετατρέποντας σε «κρανίου τόπο» χιλιάδες εκτάρια γης, συμπεριλαμβανομένων δασών και φυσικών σχηματισμών, ρυπαίνοντας τεράστιες εκτάσεις με χιλιάδες τόνους αερίων ρύπων, βαρέων μετάλλων και τοξικής τέφρας και καταστρέφοντας τους υπόγειους υδροφορείς. Οι χρήσεις γης στις συγκεκριμένες περιοχές θα υποστούν μη αναστρέψιμες αλλαγές, καταδικάζοντας σε εξαφάνιση τις γεωργικές, κτηνοτροφικές, τουριστικές δραστηριότητες, πάνω στις οποίες είχε βασιστεί ένα σημαντικό μέρος των τοπικών οικονομιών και των απασχολούμενων. Η εμπειρία από την εκμετάλλευση άλλων λιγνιτικών πεδίων ανά τον κόσμο και την Ελλάδα δείχνει τις επιπτώσεις που θα προκύψουν για τη δημόσια υγεία λόγω της εξόρυξης και καύσης του λιγνίτη, ακόμα και αν εφαρμοστούν οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Δείχνει, επίσης, την κοινωνική αναστάτωση που θα προκαλέσει ο αφανισμός χωριών που φιλοξενούν στο υπέδαφος κοιτάσματα λιγνίτη.
Για αυτό το λόγο το WWF Ελλάς λέει ένα μεγάλο όχι στο ενδεχόμενο εκμετάλλευση νέων λιγνιτικών πεδίων. Σε αγαστή συνεργασία με τους ΟΤΑ και τους φορείς των περιοχών οργανώνει πληθώρα κινήσεων έτσι ώστε να καταστεί σαφές πως το ενεργειακό μέλλον της χώρας δεν κρύβεται στους λιγνίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου