Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

O Σόρος θα «επενδύσει» μισό δισ. δολάρια για τους πρόσφυγες

Business magnate George Soros arrives to speak at the Open Russia Club in London, Britain June 20, 2016. REUTERS/Luke MacGregor
Μισό δισ. δολάρια σε πρόσφυγες προκειμένου να κάνουν επιχειρηματικά βήματα με την μορφή start – ups και άλλων δραστηριοτήτων θα δώσει ο «φιλάνθρωπος»Τζορτζ Σόρος
Ο
αμερικανοσιωνιστής κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε επένδυση 500 εκατ. δολαρίων υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και άλλοι επενδυτές θα συνεχίσουν την ίδια αποστολή.
«Αποφάσισα να αφιερώσω 500 εκατ. δολάρια επενδύσεων στις συγκεκριμένες ανάγκες των μεταναστών, των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής», έγραψε ο Σόρος σε άρθρο του στην Wall Street Journal.
«Θα επενδύσω σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σε καθιερωμένες εταιρείες, σε κοινωνικές πρωτοβουλίες και σε δραστηριότητες που ιδρύονται από τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», αναφέρει. Ο Σόρος προσθέτει πως αναζητεί «καλές ιδέες για επενδύσεις» σε μια «ποικιλία τομέων, μεταξύ των οποίων η αναδυόμενη ψηφιακή τεχνολογία».
«Οι πρόοδοι σ’ αυτόν τον τομέα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν αποτελεσματικότερα πρόσβαση στις κυβερνητικές, νομικές, χρηματοπιστωτικές και υγειονομικές υπηρεσίες», υπογραμμίζει, εκφράζοντας την ελπίδα πως η δέσμευσή του «θα εμπνεύσει κι άλλους επενδυτές».
Η επένδυση έρχεται ως απάντηση στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα «Πρόσκληση για δράση», ζητώντας από τις εταιρείες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τη μεταναστευτική κρίση. ( On.wsj.com/2cE0JnK )
Ο Σόρος, ιδρυτής του Ιδρύματος Ανοιχτή Κοινωνία, είπε επίσης ότι σχεδιάζει να συνεργαστεί στενά με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης για να καθοδηγήσει τις επενδύσεις του.
Μ
όλις μια εβδομάδα πριν, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο project-syndicate.org, ο… προσφυγοπατέρας ισχυρίστηκε ότι για να σωθεί η Ε.Ε. πρέπει να σωθούν οι πρόσφυγες. Κατηγορεί τα κράτη μέλη που δεν δείχνουν πρόθυμα να δεχτούν μετανάστες και λέει ότι η Ε.Ε. «οφείλει» να χρηματοδοτήσει μία συνολική προσφυγική πολιτική, κόστους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ το χρόνο.
«Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει μακράν μεγαλύτερη υποστήριξη στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες και πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρη στην προσέγγισή της στην Αφρική. Αντί να χρησιμοποιεί αναπτυξιακά κονδύλια για να εξυπηρετήσει τις δικές της ανάγκες, θα πρέπει να προσφέρει μία μεγάλη συμφωνία επικεντρωμένη στις ανάγκες των δικαιούχων χωρών. Αυτό σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας στις πατρίδες των προσφύγων, που θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για μετανάστευση στην Ευρώπη.
«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους οικονομικούς μετανάστες. Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, τα οφέλη της μετανάστευσης ξεπερνούν τα κόστη ενσωμάτωσης των προσφύγων. Οι μετανάστες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη αν τους δοθεί η ευκαιρία.
Θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς, πως αυτός ο «φιλάνθρωπος» που κόπτεται τόσο πολύ για τους μετανάστες, μπορεί να κάνει κερδοσκοπικό παιγνίδι με τις τράπεζες και οικονομίες κρατών -όπως έχει γίνει άπειρες φορές- χωρίς να του καίγεται καρφί από ποιες τσέπες, ποιανού λαού φεύγουν αυτά τα χρήματα για να καταλήξουν στο… «φιλόπτωχο’ ταμείο του!
Πηγή:Η Γάτα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου